Alfons Gård

www.alfonsgard.se

Den gamla hallandslängan vid Vallda Byfjäll byggdes år 1883. Algot jobbade här som dräng, och fick ärva gården då ägarna inte hade egna barn. Han gifte sig då med Hedvig och tillsammans fick de sönerna Stig och Alfons, som levde hela sina liv vid Byfjället.


Alfons var en omtyckt person som körde skolbussen, och gården kom att kallas Alfons Gård.



Maria och Hans beskriver sig som orädda, snarare än äventyrliga. De har varit gifta på varsitt håll innan, haft sina karriärer och när barnen flyttade ut var det dags att sadla om.


De har sedan tidigare sommarstuga i Lerkil, och möjligheten kom att ta över Alfons Gård, så tvekade de inte. På kort tid har de byggt om och byggt upp gården till en pärla av naturvårdande entreprenörskap i hjärtat av Vallda!

Många valldabor har vant sig vid att cykla genom Alfons Gård på väg ner till havet. Maria och Hans har från början välkomnat att grannar strömmar förbi, och när de fick alldeles för mycket skörd öppnade de gårdsbutik.


"Förra året odlade vi 44 olika grödor, och växthuset fylls av tomat och gurka. Därutöver håller butiken sådana varor som jag själv tycker om; tvålar, honung,  dekorationsföremål m m."


För Maria och Hans bygger all odling på att förvalta och ta hand om själva jorden. Att bruka och skörda, utan att förbruka eller exploatera. 

"Vi har bara mötts av välvilja och positivitet. Livet här präglas av uppmuntrande vilja att ta sig fram och finnas för varandra. När vi just hade flyttat in hade grannen Rune lämnat ett kort med texten "Välkomna till Vänliga Vallda!".


Det har Maria och Hans tagit till sig och fortsätter utveckla. Bland annat genom olika evenemang i ladan som Visafton, Julmarknad och Våffelfika.


Hans är pensionerad ingenjör och med gården kom stora ägor att förvalta. Bland annat har han röjt själva Vallda Byfjäll, som tronar mitt i Vallda, med en storslagen utsikt från Lerkil till Särö.  

Maria känner sig förbunden med den gamla eken nedanför Byfjället, som sägs ha överlevt danskarnas bränningar på 1600-talet. Efter en lång karriär som chef med fokus på kundfrågor, kommunikation och värderingar, arbetar Maria nu självständigt som coach och ledarstöd.


Maria ser sitt arbete som en slags mellanmänsklig ekologi, där hennes erfarenheter och coachsamtal kan hjälpa andra att hitta sina egna lösningar. Att kunskaperna får ingå i ett kretslopp och hjälpa helt andra projekt att gro och blomstra.