Kvarnskafferiet

www.kvarnskafferiet.se

Andreas är sjätte generationens mjölnare. Hemma på Limabacka kvarn gick de över till KRAV-certifierad produktion redan 1987. Då var det ett ekonomiskt risktagande, men tiden har hunnit ikapp satsningen på hållbarhet, och idag är deras mjöl välkänt.

Just innan Corona-krisen slog till öppnade Kvarnskafferiet i Kungsbacka. Andreas vision är en mindre saluhall, som samtidigt är ett kafé.


Utöver mjöl, bröd och bakverk tar man in olika produkter – från keramik till chips – utifrån en önskan om att lyfta fram bra råvaror och genuint mathantverk. Det ligger i projektet att stötta små lokala producenter, som inte förs i de stora kedjorna.

Bra råvaror är utgångspunkten. Kvarnskafferiet vill se hur långt man kan gå med att satsa på hög kvalitet, utan att snegla på vad som är lättsålt.


”Kanske blir bullen lite dyrare. Men så får du något du verkligen tycker om, istället för en hel påse bullar som kanske inte betyder så mycket för dig. Förr köpte man den blomvas som man ville ha resten av livet, och som sedan kunde gå i arv. Vår generation måste tänka om kring hållbarhet, om det skall bli nåt över till nästa.”

För att matcha det genuina hantverket är Kvarnskafferiets inredning byggd hemma på kvarnen. Andreas strålar av entusiasm när han visar fram sina och andras produkter.


”Vi vill gärna erbjuda ett mervärde i att veta var maten kommer ifrån. Odlarnas namn är stämplat på mjölpåsen, och på vår hemsida kan du se lite kring vilka de är.”

Tillhörighet och traditionell yrkesstolthet är viktigt för Andreas.


”I bastun hemmavid kallas jag bara Mjölnarn. Jag känner en tillhörighet i bygden, att jag inte är utbytbar, att jag har en plats. Ulf har jobbat på kvarnen sedan 1972. Hans kunskap är helt oersättlig. Samma sak med Matildas sätt att servera kaffet här på kaféet.”

Det är tydligt att resan är målet för Andreas, och att Kvarnskafferiet är hans hjärtebarn.


”Ett billigt mjöl har såklart ett värde i sin billighet, men vi vill hellre se till värdet i att du blir del av odlarnas livshistorier. Att få betyda något för varandra, istället för att handla i de stora kedjorna eller på nätet.


En levande landsbygd med ärvda gårdar och häftiga livshistorier. Jag känner ju alla dem jag handlar med, och då värmer det så mycket mer i hjärtat när du hör att mjölet är bra eller att brödet är gott. Det är värt mer än alla pengar i världen!”


https://kvarnskafferiet.se/