Lyxells

Lyxells utsågs nyligen till Sveriges bästa golfrestaurang, men vill hellre se sig som Valldas egen kvarterskrog.


Restaurangen drivs av paret Ingrid och Ingemar Lyxell. Ingemar har tidigare fått stjärna i Guide Michelin och guldmedalj från Gastronomiska Akademin. Ingrid berättar:

”När vi startade här för tio år sedan fick vi chansen att tänka helt utanför boxen kring, vad en golfkrog kunde vara. De sökte främst Ingmar som matkonstnär och med hans erfarenhet som krögare, medan jag halkade med på ett bananskal.


Vi valde att kalla oss för en restaurang på en golfbana, snarare än en golfrestaurang. Vår utgångspunkt är att det egentligen är ganska enkelt att laga bra mat, om man har bra råvaror. Vi vill gärna vara en kvarterskrog för valldaborna, vackert omgiven av golfbanan.”

Utanför syns golfbanan men även odlingar av bär och örter.


”För matlagningen behövs ju stora mängder, men vi har våra små odlingar här utanför, som samband från jord till bord. Det du ser i naturen utanför, skall du gärna känna igen också på borden. Vår kock Jonas kallar det för att följa bondens år. Nu har vi gräslöksblommor på borden, istället för tex rosor, importerade från Kenya. Vi har faktiskt tagit bort all flygtransporterade råvaror och handlar mest möjligt lokalt.”

Vår meny bygger på en växtbaserad tallrik. Sedan kan man välja till kött eller fisk, men det hela utgår från det som växer just nu. Vi mår så gott av det!


Det här är ett frö som får ta tid att blomstra fram, och det väcker många spännande frågor. Just nu växer ju inga jordgubbar här, så varför har vi dem på kakorna? Jo, för att göra kakan vacker. Men kan vi kanske använda en rödbeta istället? Vi har tagit bort avocadon och gör guacamole på bondböna. Brödet serveras med en vegetarisk spread, medan lyxvaran smör är förbehållet bakelser.

Vi har förresten anställt en konditor, och slopat kaffe och kaka som del av maten. Vi minskar matsvinnet och häller kaffesumpen i rabatten, arbetar med kompostering och har tom fått mask att trivas i rabatten här inne i restaurangen!


Det är ett flöde där vi provar oss fram. Det passar mig inte med raka rader, men vi hittar oss fram genom det lite sneda också.”

För Ingrid och Ingemar handlar det inte bara om maten på tallriken.


”Hela besöket skall vara en upplevelse. Vi som jobbar här skall ha roligt och få arbeta med alla sinnen. Mötet mellan människor är så viktigt. Vi vill gärna prata, lära känna våra gäster och dela med oss om maten och hur vi gör. Kanske kan vi spåra in dem på att prova en pinot noir till chokladbollen?”


http://www.valldagolf.se/?page_id=2039