Rompens gård

www.rompensgard.se

Rompens gård drivs av Tina och Karl-Ola, ett stenkast från Lerkils hamn. Gården präglas av dynamisk aktivitet, och det snickras vidare på stall, gårdsbutik och det nya bostadshuset. Men fårhuset är färdigt. Liksom solcellerna, och gården är redan självförsörjande el.


”Vi fick möjlighet att köpa grannfastigheten för sex år sedan. Markerna stod då obrukade och Rompa-berget liknade en gigantisk eneträdskulle. Vi gick igång med att röja, hägna in och hålla djur. Det var första gången för oss båda, och enormt mycket att lära. Vi skaffade först får och sedan getter, båda afrikanska raser. Djuren trivs bra här på gården och allt blir mer levande med djur, dessutom håller de landskapet öppet och vackert!”

Tina trivs med att få saker att hända, och när folk omkring mår bra.


”Våra djur äter ekologiskt, men vi har inte certifierat oss ännu! Vi märkte att många människor saknar den där enkelheten som ligger i att få träffa och klappa djur. Så vi öppnade upp gården för allmänheten några söndagar runt februarilovet, då våra lamm och killingarna är nyfödda. Både barn och vuxna berörs av djurens tillgivenhet och nyfikenhet. Sedan började vi servera fika samtidigt, vilket utvecklades till vår populära ”fårfika”. På liknande sätt håller vi också getyoga, som har blivit väldigt uppskattat till möhippor och företagsevents.”

Tina står tillsammans med Konrad från Färjås Yogaretreats bakom Valldaturen.


”Det som är så härligt med Vallda är närheten till naturen, havet och nära staden! Här finns allt du behöver för att må bra. Det känns roligt att få lyfta fram Vallda genom också genom de starka och härliga personerna bakom.


Det har varit en så fin process att få arbeta fram den här turen, tillsammans med alla andra eldsjälar som driver naturvårdande mathantverk i Vallda!"

Tina har ett förflutet som krögare i Kungsbacka, och älskar att arrangera sammankomster av olika slag.

Utöver fårfika och getyoga säljer Rompens går lamm- och getkött, ägg och honung. Kunderna är både lokala restauranger och privatpersoner.


”Jag vill gärna ge mina gäster här på gården det lilla extra, och bjuda på det jag kan som både krögare och lantbrukare! Man kan väl säga att jag gått från bord till jord..”